Volgens ING is de economisch-financiële omgeving duidelijk verslechterd en is er minder vraag naar bepaalde producten, waaronder hypotheken. Met de reorganisatie wil het concern de kosten drukken en de resultaten opvijzelen. ,,De moeilijke marktomstandigheden dwingen ING de kosten verder terug te dringen”, aldus bestuursvoorzitter Jan Hommen.

Desondanks viel de nettowinst in het derde kwartaal zeven keer hoger uit dan de behaalde 239 miljoen euro een jaar eerder, boven de verwachtingen van analisten. De winst werd met name geboekt in het verzekeringsbedrijf. Het resultaat van de bank stond onder druk door de escalatie van de schuldencrisis en de tegenvallende economische ontwikkelingen.

Vakbonden

Bij de vakbonden sloeg met name het nieuws over de reductie van het aantal arbeidsplaatsen in als een bom. Volgens CNV Dienstenbond leidt de wijze waarop ING afscheid neemt van 10 procent van het personeelsbestand tot een mogelijke inbreuk op de werkprocessen van de bank. ,,De slogan ‘medewerkers als sleutel tot succes’ klinkt nu vooral een beetje wrang en wordt met deze reorganisatie ernstig tenietgedaan”, aldus die bond.

Volgens branchegenoten FNV Bondgenoten en De Unie lag het voor de hand dat er iets stond te gebeuren bij de bank. ,,Maar een reorganisatie van deze omvang slaat een diepe bres in het personeelsbestand”, stelt FNV Bondgenoten. ,,Het wrange is dat de bank de reorganisatie samen met sterke winstcijfers presenteert”, vult De Unie aan. ,,De winst lijkt te worden betaald door de mensen die op straat komen te staan.”

De bonden willen snel met de ING om tafel. Volgens De Unie, die met de ING al om tafel zat over een nieuwe cao, zullen de huidige ontwikkelingen zorgen voor een extra spanningsveld aan de onderhandelingstafel.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl